Futuristic History Demo

“Luonnonolosuhteetkin on huomioitava, kun tehdään sovelluksia matkailukäyttöön.” Tutkijat saivat tästä konkreettisen esimerkin, kun Pyhän Hengen kirkon virtuaalimallia demonstroitiin Aurajokirannassa 8.3.2013. Kuva: Seppo Helle

Futuristic History -tutkimushankkeen tavoitteena on tuoda historiaa ja tarinoita elävästi matkailijoiden ja museossa kävijöiden ulottuville. Uusi teknologia voi luoda näkymiä menneeseen aikaan ja palauttaa kauan sitten hävinneitä rakennuksia virtuaalisesti paikoilleen.

Turun yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) -keskus on yhdessä Turun yliopiston historian ja kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen ja VTT:n kanssa käynnistänyt kaksivuotisen Futuristic History -tutkimushankkeen, jossa kehitetään lisätyn ja yhdistetyn todellisuuden teknologian käyttömahdollisuuksia ja liiketoimintamalleja matkailussa ja historiallisten kohteiden esittelyssä.

Hankkeen tutkijoiden mukaan hyvä esimerkki lisätyn todellisuuden soveltamisesta Turussa on ensimmäisen Aurajoen ylittävän sillan, Pennisillan, lisääminen nykyiseen kaupunkimaisemaan.

‒ Tekniikan nykytasolla on mahdollista, että rantakadulla seisova matkailija nostaa matkapuhelimen silmiensä eteen ja katsoo näkymää sen kautta. Laitteen kamera kuvaa maisemaa, mutta matkailija näkee nykyisten rakennusten lisäksi sillan entisellä paikallaan sellaisena kuin se oli 1700-luvulla. Näkymään voidaan laitteiden ja ohjelmistojen kehittymisen myötä sijoittaa virtuaalihahmoja toimimaan oppaina tai dramatisoimaan historian tapahtumia. Tavoitteena on saada matkailija kokemaan olevansa 1700-luvun Turussa ja seuraavansa senaikaista elämänmenoa.

Hyvä käyttökokemus painotuksena

Yhdistetyn todellisuuden teknologiat vaativat historiallisen tiedon ja laadukkaan sisällön lisäksi nykyaikaista tekniikkaa, muun muassa matkapuhelinta, tablettitietokonetta ja virtuaalisilmälaseja. Hankkeessa painotetaan hyvää käyttökokemusta ja helppokäyttöisyyttä, sillä matkailusovelluksia käyttää usein ensikertalainen.

‒ Yhdistetyn todellisuuden sovelluksia ja sisältöjä alkaa olla yleisesti saatavilla, mutta muun muassa käytettävyyden kehittämisessä on vielä paljon tehtävää. Teknisiä haasteita riittää ratkaistavaksi, jotta reaalimaailmaan saadaan yhdistettyä virtuaalisia osia saumattomasti ja uskottavasti.

Uutta liiketoimintaa uusista elämyksistä

Yhdistetyn todellisuuden teknologian toivotaan tekevän historiallisista kohteista entistä kiinnostavampia matkailijan näkökulmasta. Hankkeessa tutkitaan erilaisten liiketoimintamallien soveltuvuutta kohteisiin ja kaupalliseen toimintaan kansainvälisilläkin markkinoilla.

Keskeisenä tavoitteena on myös lisätä historiallisten kohteiden kiinnostavuutta ja varoja niiden ylläpitoon ja korjaamiseen. Tutkijat uskovat, että yhdistetyn todellisuuden teknologioiden hyödyntäminen voisi virkistää paikallista elinkeinotoimintaa ja jopa parantaa kansallista kilpailukykyä.

‒ Voisiko virtuaalisiin ympäristöihin liittyvästä tietotaidosta tulla uusi suomalainen osaamisalue, joka synnyttäisi paljon tuottavaa liiketoimintaa?

Tutkimushankkeen päärahoittajana toimii Tekes. Partnereina on joukko yrityksiä ja julkisia toimijoita, jotka tuovat hankkeeseen osaamista ICT-, matkailu- ja museotoimen alueilta. Yhteistyökumppaneita ovat Kiinteistöosakeyhtiö Casagrandentalo, Matkailun edistämiskeskus, Museovirasto, Turku Touring, Metaverstas Oy, Lounaispaikka, Muuritutkimus, Nitro Games ja Nokian tutkimuskeskus.

 

Lue lisää Futuristic History -hankkeen www-sivuilta.

Kännykkäsovellus vie matkailijat 1700-luvun Turkuun (TS, 12.3.2013)

Yhdistetyn todellisuuden avulla sisälle historiaan (Y-lehti, 12.3.2013)

Yhdistetty todellisuus muuttaa historian eläväksi (utu.fi, 12.3.2013)

Historiaa elävöitetään tekniikalla (Aamuset, 12.3.2013)